14.04.2021 tarihinde Yabancı Diller Yüksek Okulu bünyesinde yapılacak olan çevrimiçi konferansın içeriğine erişmek için tıklayınız. Çevrimiçi kon...
SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)
1- Yeterlik sınavına kimler girebilir?
Üniversitemizin öğrenim dili İngilizce olan bölümlerinden birinde öğrenim görmeye hak kazanmış ve/veya İngilizce Hazırlık Programını tamamlayıp başarısız olmuş öğrenciler.
2- Üniversitenizi bu sene kazandım. Kaydımı tamamladıktan sonra İngilizce Yeterlik Sınavı için ayrıca kayıt yaptırmam gerekiyor mu?
Evet gerekiyor. Sınavdan önce sınava katılıp katılmayacağınızı bildiren çevrimiçi Ön Başvuru Formunu doldurmanız gerekiyor. “Katılacağım” diye işaretlediyseniz, yeterlik sınavı için bir sınav salonuna yerleştiriliyorsunuz. “Katılmıyorum” diye işaretlediyseniz sınav listelerinde isminiz yer almıyor.
3- İngilizce Yeterlik Sınavının içeriği nedir?
Alanya Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavı (yüz yüze) 3 oturumda gerçekleşmektedir. Ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
https://ydyo.alanyauniversity.edu.tr/tr/ingilizce-yeterlik-sinavi
Örnek yeterlik sınavına erişmek için tıklayınız.
4- İngilizce Yeterlik Sınavına kimliğim olmadan girebilir miyim?
Hayır. Kimlik kartı olmayan öğrenciler sınava kabul edilmezler. Öğrencilerin yanında güncel fotoğraflı kimlik belgesi (kimlik, pasaport (yabancı uyruklu öğrenciler için) ve Alanya Üniversitesi öğrenci belgesini getirmesi gerekir.
5- İngilizce Yeterlik Sınavına girerken yanımda bulundurmam gereken evraklar nelerdir?
Öğrenciler yapılan tüm sınavlara ilan edilen gün, saat ve yerde girmek, kimlik belgeleri ile sınav için gerekli malzemeleri (kalem, silgi, kalemtıraş, uç vb.) bulundurmak zorundadırlar. Öğrenciler sözlü ve/veya yazılı olarak duyurulan, sınav yönergesinde belirtilen kuralları bilmek ve bu kurallara uymakla yükümlüdür.
6- Yeterlik sınavının telafisi var mıdır?
Herhangi bir nedenle İngilizce Yeterlik Sınavına girmeyen öğrencilere telafi sınavı verilmez.
7- Yeterlik sınavına girmezsem ne olur?
Kendi isteği ile yeterlik sınavına girmeyen öğrenciler için hazırlık eğitimi zorunludur.
8- Yeterlik sınavı geçme notu nedir?
İngilizce Yeterlik Sınavından 60 ve üstü alan öğrenciler bölümlerine kayıt yaptırmaya hak kazanır.
9- Yeterlik sınavından geçtim şimdi ne yapmalıyım?
Yeterlik sınavını geçen öğrenciler hazırlık sınıfı okumadan kendi bölümlerine kayıt olurlar.
10- Yeterlik sınavı geçme notumu öğrenebilir miyim?
Geçme notu açıklanmaz. Akademik takvimde belirlenen tarihte sonuçlar web sayfamızın duyurular kısmından açıklanır. Sadece başarılı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Transkriptinizde sadece “başarılı” veya “başarısız” şeklinde görünür.
11- Yeterlik sınavında geçer not alamazsam ne yapmalıyım?
Sınavdan geçer not alamayan öğrenciler 1 yıl hazırlık okumakla yükümlüdür. İngilizcesini kendi imkânlarıyla geliştirerek bir yıl sonraki yeterlik sınavına girmek isteyen öğrenci kayıt dondurma talebinde bulunabilir. 1. yılın sonunda da geçer not alamayan öğrencinin 1 yıl daha hakkı vardır. 2 akademik yıl boyunca yapılan yeterlik sınavlarından geçer not alamayan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.
12- Düzey Belirleme Sınavı nedir?
Alanya Üniversitesinde hazırlık sınıfı okuyacak olan öğrencilerin seviyelerini belirleyip onları seviyelerine uygun sınıflara yerleştirmek için yapılan sınavdır. İngilizce Yeterlik Sınavını geçemeyen öğrenciler hazırlık sınıflarına başlamadan önce bu sınava girmek zorundadır. Sınava girmeyen öğrenciler başlangıç seviyesinde hazırlık sınıfı eğitimine başlarlar.
13- Düzey Belirleme Sınavına kimler girebilir?
İlgili akademik yılın başında Alanya Üniversitesindeki İngilizce programlara yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile bir önceki akademik yılda kayıt olmuş ama Alanya Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programından geçer notu alamamış olan öğrenciler hazırlık sınıfına başlamadan önce düzey berlirleme sınavına girmelidir. Çevrimiçi uygulanan bu sınavda düzey otomatik belirlenir ve duyurulan tarihler dışında ikinci bir sınav yapılmaz.
14- Düzey Belirleme Sınavı hangi bölümlerden oluşur?
Düzey Belirleme Sınavı dinleme, okuma, dilbilgisi, kelime, yazma ve konuşma bölümlerinden oluşmaktadır. Bu sınav sonucunda öğrenciler İngilizce seviyelerine göre başlangıç (elementary) veya orta altı (pre-intermediate) seviyelere yerleştirilirler.
15- İngilizce Düzey Belirleme Sınavına girmezsem ne olur?
Düzey belirleme sınavına kendi isteği ile girmeyen öğrenciler hazırlık eğitimine başlangıç (A1) seviyesinden başlar.
16- İngilizce Hazırlık Programı ne kadar sürer?
YDYO Hazırlık Programının öğretim süresi en az 1 (bir), en fazla 2 (iki) akademik yıldır.
17- Hangi sınıfta eğitim göreceğimi ne zaman öğrenebilirim?
Öğrencilere sınıfları, eğitim-öğretim yılının ilk günü yapılan Yabancı Diller Yüksekokulu oryantasyonu sonunda ilan edilir.
18- Eğitim süresince sorumlu olduğum ödev ve projelerin içeriği nedir?
Ödev içerikleri sene başında öğrencilere dersi yürüten öğretim elemanı tarafından yazılı ve sözlü olarak duyurulur. Bu bilgiye akademik yıl başladıktan sonra sınıflardaki takvimden ve/veya web sitemizdeki duyurular kısmından ulaşabilirsiniz.
19- Ödev ve projeleri zamanında teslim etmezsem ne olur?
Öğrencilerin hangi ödevi ne zaman hangi koşullar altında teslim edeceği hem yazılı hem de sözlü olarak duyurulacaktır. Öğrencilerden beklenen ödevlerini bu kurallara göre teslim etmeleridir. Zamanında yapılmayan ödev teslimleri ve geç teslim edilen ödevler ve/veya projeler değerlendirmeye alınmaz.
20- Kısa sınavları ya da sınıf içi değerlendirmeleri kaçırırsam ne olur?
Kısa sınav ve/veya herhangi bir sınavın telafisi bulunmamaktadır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız : https://www.alanyahep.edu.tr/tr/bylaws.read/id/18
21- Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık programında değerlendirme nasıl yapılır?
Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık programını geçme sistemi, dönem içi değerlendirme ve Yeterlik Sınavını geçhttps://ydyo.alanyauniversity.edu.tr/en/hazirlik-programi-degerlendirme-sistemime şeklinde iki aşamada gerçekleştirilir. Detaylar için tıklayınız.
22- İngilizce Hazırlık Programında başarılı olma ölçütleri nelerdir?
Akademik yıl not ortalaması 75 ve üzeri olan ve % 80 devam koşulunu sağlayan öğrenciler İngilizce Hazırlık Programını başarıyla tamamlamış olur ve bölüme kayıt yaptırmaya hak kazanır.
Akademik yıl not ortalaması 75'in altında kalan ve/veya % 80 devam koşulunu sağlayamayan öğrenciler yıl sonu İngilizce Yeterlik Sınavına girmek zorundadır. Yeterlik sınavından geçer notu (60) ve üzeri alan öğrenciler hazırlık programını başarı ile tamamlamış olurlar.
23- İngilizce Yeterlik Sınavına girmek için gerekli ön koşullar nedir? İngilizce Yeterlik Sınavı nasıl bir sınavdır. Ne zaman yapılır? Kimler girebilir?
Yılsonu akademik başarı notu 50 ve üzeri olan öğrenciler İngilizce Yeterlik Sınavına girmeye hak kazanırlar. Yıl sonu başarı notu ile ilgili detaylar için tıklayınız. (https://3fcampus.alanyahep.edu.tr/uploads/cms/foreign.ahep/5816.pdf)
24- Hazırlık Programına devam ederken derslere katılmak zorunda mıyım?
Evet. Yüz yüze eğitimde öğrenciler derslerin en az % 80’ine katılmak zorundadır.
25- Devamsızlıktan kalırsam ne olur?
Devamsızlıktan kalan öğrenciler derslere devam edebilir, süreç değerlendirme sınavlarına girebilir fakat yıl sonu yeterlik sınavına girme haklarını kaybederler.
26- Sınav sonucuma itiraz edebilir miyim?
Öğrenci sınav sonucuna, notların ilan edilmesini izleyen ilk beş (5) iş günü içerisinde Yabancı Diller Yüksekokulu ana sayfasında bulunan dilekçe ile Yüksekokul Müdürlüğüne itirazda bulunabilir. Öğrencinin itiraz süresinin bitiminden sonra sınav sonuçları için yapacağı itirazlar işleme alınmaz.
27- İtirazımı posta aracılığıyla yapsam olur mu?
İtiraz dilekçelerinin ıslak imzalı olması gerekmektedir. Fakat şehir dışında iken yapılacak itirazlarda belirtilen süre içinde e-posta yolu ile de taranarak gönderilen dilekçelerin ıslak imzalı orijinal halleri posta ile gönderilebilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız : https://www.alanyahep.edu.tr/tr/bylaws.read/id/18
28- Dış sınav ile yeterlik muafiyeti nedir?
Dış sınav yoluyla İngilizce Yeterlik Esaslarında belirlenmiş şartları yerine getiren ve istenilen düzeyde puan alan öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programından muaf olur ve bölümlerindeki eğitime başlarlar. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız: https://ydyo.alanyahep.edu.tr/tr/hazirlik-programi-muafiyet-kosullari
29- İngilizce Hazırlık Programından muaf olmak için hangi dış sınavlardan kaç puan almak gerekir?
Eşdeğerliği Kabul Edilen Sınav ve Puanları :
SINAV | GEÇERLİLİK SÜRESİ | AHEP ÜNİVERSİTESİ YETERLİK EŞDEĞERLİĞİ PUANI |
CAE | 3 yıl | C |
PTE | 2 yıl | 55 |
TOEFL IBT | 2 yıl | 72 |
YDS / e-YDS /- YÖKDİL | 5 yıl | 60 |
Yukarıdaki tabloda belirtilen sınavlar İngilizce Hazırlık Programından muafiyet için geçerli kabul edilir.
30- İngilizce Hazırlık programında kaç saat ders vardır?
Başlangıç düzeyde: PIS 18, PLS 6, PRW 6 saat olmak üzere haftada toplam 30 ders saati vardır.
Ortaaltı düzeyde: PIS 12, PLS 4, PRW 4 saat olmak üzere haftada toplam 20 ders saati vardır.
31- İngilizce Hazırlık programında hangi dersler var?
PIS 101, PLS 101 ve PRW 101 olmak üzere 3 (üç) ders vardır. Dersler hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız:
32- İngilizce Hazırlık sınıfında okuduğum sürece ne tarz destekler alabiliyorum?
Dönem boyunca belirlenen zamanlarda danışmanlık sistemi işlemeye devam eder.
33- İngilizce Hazırlık programında ne tür etkinlikler yapılıyor?
Ders dışı yapılan etkinlikleri dersten sonra belirlenen zamanlarda seçilen ve/veya gönüllü öğrencilerimizle yapmaktayız.
34- Ders harici ders yürütücülerine nasıl ulaşırım?/Ders harici sorularımı nasıl sorabilirim?
E-posta adresine mail atarak randevu alabilir veya ofis saatinde öğretim elemanını ziyaret edebilirsiniz.
35- Hangi Sağlık raporları geçerli?
YDYO Bölüm Kurulu tarafından onaylanmayan mazeretler ya da tam teşekküllü bir sağlık kurumundan alınmayan sağlık raporları kabul edilmez.
36- İngilizce Hazırlık sınıfında başarılı olamazsam bursum kesilir mi?
İngilizce Hazırlık Programını 1 yılda başaramayanların bursları/indirimleri kesilir. İngilizce Hazırlık Programını ikinci akademik yılın sonunda başarıyla tamamlayan öğrenciler, lisans programlarına kayıt yaptırdıkları takdirde, öğrenim ücreti muafiyeti bursları/indirimleri yeniden bağlanır.
37- İngilizce hazırlık programında hangi kitaplar kullanılıyor?
Hazırlık programında kullanılacak olan kitaplar her akademik yılın başında akademik kurulu tarafından belirlenerek Yabancı Diller Yüksekokulu Oryantasyonunda öğrencilere duyurulmaktadır.
38- İngilizce Hazırlık kitaplarını nasıl temin edebilirim?
Hazırlık programında kullanılan kitapların satış linkleri YDYO web sayfasında duyurulur. Öğrenciler seviyelerine göre almaları gereken kitapları sipariş ederler. Kitaplar öğrencilerin adreslerine gönderilir.
39- Pandemi veya herhangi bir karantina durumunda kitaba ihtiyacım olur mu?
Hazırlık programında kullanılan kitaplar uzaktan eğitime de uyumlu olarak seçilmiştir. Pandemi nedeniyle eğitimin uzaktan devam etmesi durumunda da kitaplar kullanılmaya devam edecektir.
40- İngilizce Hazırlık programına devam ederken kitabımı kaybedersem ne yapmalıyım?
Belirlenen kitapları temin etmek zorunludur ve öğrencinin sorumluluğudur. Kitap almayan öğrencilerin ders takibi yapması mümkün değildir. Kayıp kitapların tekrar alımından öğrenci sorumludur.
41- Öğrenci el kitabına nasıl ulaşabilirim?
Öğrenci el kitabına şu linkten ulaşabilirsiniz: Öğrenci El Kitabı
42- Anlamadığım konularla ilgili ekstra materyal ihtiyacım olduğunda kimden yardım isteyebilirim?
Bu konu için danışman hocalar danışmanlık saatlerinde öğrencinin öğrenimine uygun hangi extra materyallerin kullanması konusunda yardımcı olacaklardır.
43- Derse devam ettiğim şubeyi değiştirme şansım var mı?
Zorunlu bir sebep ile sınıf değiştirme talebiyle danışman hocasına gelen öğrencinin talebi akademik kurul tarafından değerlendirilir ve değerlendirme sonucu iki hafta içerisinde öğrenci ile paylaşılır.
44- Yaz okulu her yaz açılır mı?
Yeterli öğrenci sayısına ulaşıldığında dönem sonu yeterlik sınavında başarısız öğrencilerin katılabileceği bir yaz okulu açılır. Yaz okulunda akademik takvim takip edilir ve ders programı öğrencilere web sayfasından duyurulur.
Etkinlik girişi yapılmamıştır.
Tümünü Gör